Books

Shqipëria në Art

 

Shqipëria në Art, paraqitet si një enciklopedi e kujtesës figurative për historinë, kulturën dhe trashëgiminë kombëtare. Përmes statujave, mozaikëve, afreskeve, pikturave, gravurave, litografive, grafikave, akuareleve, të krijuara nga kohët më të hershme deri në ditët tona, njihemi me aspekte nga më të ndryshmet të jetës në trojet e banuara prej shqiptarëve.


Krahas përshkrimit të historisë së lëvizjeve artistike, veprat e artit në këtë libër shoqërohen edhe me të dhëna për autorë të rëndësishëm, si dhe me shënime rreth realizimit të disa prej tablove më të bukura. 

Shqiptarët në Artin Botëror

 

Prof. Dr. Ferid Hudhri, ka bërë një punë kolosale që, me siguri, Ai, më shumë se kushdo do ta çojë edhe më përpara, por e rëndësishme është që edhe të tjerë do të ecin në rrugën që hapi vetë e është ai që ja u a ka mundësuar me kërkimet e tij e sidomos me këtë Enciklopedi. Tashmë shqiptarët punojnë e studiojnë kudo në botë dhe zbulimi i veprave të tilla është me të vërtetë një detyrë fisnike. Sidoqoftë kjo i takon së ardhmes; tani le t’i gëzohemi kësaj vepre të bukur dhe të urojmë autorin për kënaqësinë që na dha.


Prof. Dr. Aleksandër Meksi

Albania Through Art (Third Edition)

 

Viewed through the eyes of the artists, even a small country like Albania appears full of variety and unique. Over the course of many, many years of research through gathering endless artistic images, the most important aspects of Albanian life and history have been perpetrated. However, only a marginal part of these works have become known or published. The bulk of the works of art on Albania and the Albanians are still preserved behind the walls of museums, art galleries, private collections and artists' studios.


Many years amidst Albanian artists and constant research on the treatment of the Albanian theme in art, have always inspired the author and have enabled him to prepare this publication, to give as all-encompassing a view as possible on the Albanian world using art as its language.

Albania Through Art (Second Edition)

 

Viewed through the eyes of the artists, even a small country like Albania appears full of variety and unique. Over the course of many, many years of research through gathering endless artistic images, the most important aspects of Albanian life and history have been perpetrated. However, only a marginal part of these works have become known or published. The bulk of the works of art on Albania and the Albanians are still preserved behind the walls of museums, art galleries, private collections and artists' studios.

Albania Through Art (First Edition)

 

Viewed through the eyes of the artists, even a small country like Albania appears full of variety and unique. Over the course of many, many years of research through gathering endless artistic images, the most important aspects of Albanian life and history have been perpetrated. However, only a marginal part of these works have become known or published. The bulk of the works of art on Albania and the Albanians are still preserved behind the walls of museums, art galleries, private collections and artists' studios.

Arti i Rilindjes Shqiptare

 

Motra Tone e Idromenos, I urituri i Paskalit, Skënderbeu i Toptanit, bashkë me gjithë veprat e tjera të periudhës së Rilindjes dhe të Pavarësisë, midis të cilave shndrisin natyrat e qeta të Kolombit dhe peizazhet e Mios, që në çastin që u vendosën në Galerinë e Arteve (1954) duket sikur qëndrojnë ende të veçuara nga gjithë tablotë e tjera të traditës, ashtu si atë ditë kur u ekspozuan për herë të parë. Janë krijime ku individuali artistik ndjehet më qartë në gjithë historinë e artit shqiptar. Autorët e tyre, me prejardhje krejt të ndryshme nga njëri tjetri, kanë pasur, gjithashtu, rrugë po aq të veçanta në formimin artistik. Nga hulumtimet e deritanishme, gjatë viteve të jetës dhe të veprimtarisë së tyre, thuajse nuk gjen asgjë të përbashkët në rrugën e mundimshme drejt atyre majave që ata arritën.

Albania and Albanians in World Art

 

This remarkable book by Ferid Hudhri convincingly affirms once more this noble mutual understanding of the peoples, as it expresses itself in the figurative arts. With his research work going over many years, the author shows us that, in the course of their travels through Albania, dozens of painters took with them the complex colours and faces of this land and its people to later reproduce them on canvas. Others, who for various reasons could not visit Albania themselves, came with their spirit and imagination, borrowed Albanian costumes from their colleagues, raced into their studios, and there with the help of those unforgettable colours, whatever they had been told and with the intuition only true artists possess, created invaluable works of art.


Ismail Kadare

Shqipëria dhe Shqiptarët

 

Libri me vlerë i Ferid Hudhrit dëshmon edhe një herë, në mënyrë bindëse, atë komunikim fisnik midis popujve të realizuar nëpërmjet pikturës. Pas një pune të gjatë hulumtuese ai na dëshmon se me dhjetra kanë qënë piktorët, që duke udhëtuar nëpër Shqipëri, kanë marrë me vete, për t'i ringjallur më pas në pëlhurë, ngjyrat dhe fytyren komplekse të saj e të shqiptarëve. Të tjerë që, për arsye të ndryshme, nuk erdhën dot fizikisht, erdhën me mëndjen dhe përfytyrimin e tyre, huajtën kostume shqiptare nga kolegët, shpejtuan në studiot e tyre dhe atje, më ndihmën e atyre ngjyrave të paharrueshme, të asaj çka i kishin dëgjuar dhe të intuitës që kane artistët e vertetë, krijuan tablo të një vlere të pakontestueshme.


Ismail Kadare

Murat Toptani: Artist i Rilindjes

 

Lorem ipsum dolor sitame adipscing eliuctus the tincun phasellu sitame sitame porta cndienum vehicula kuctor vulpuae sapien ultrics ullmorper accumsan was ehicusm trisque a mauris vehicula rutrum pretium in nulla voluparis.

Mësimi i Vizatimit

 

Tekst metodik për mësuesit e vizatimit.

Copyright © 2019, Ferid Hudhri - All Rights Reserved